010-2541010 info@actionairco.nl

Wat is airconditioning

Hoe werkt een airco ?

Een aircosysteem haalt de warme lucht uit de ruimte waarin de zogenaamde binnenunit is geplaatst. Na één of meerder filters te zijn gepasseerd wordt de warme lucht door de binnenunit heen gezogen. De warmte wordt opgenomen met behulp van geëxpandeerd koudemiddel die in het systeem wordt rondgepompt door de compressor. Hierdoor blijft er koele lucht over en wordt in de ruimte geblazen. De warmte uit de lucht wordt afgevoerd via de buitenunit. De modernste airco systemen werken ook andersom. Dus koele lucht kan verwarmd worden. Dit kan een zeer goede aanvulling zijn op vloerverwarming.

Geluid en vormgeving

Een goede en moderne airco installatie maakt nauwelijks geluid. En dit moet uiteraard gelden voor zowel de binnenunit als de buitenunit. Uw buren zullen het namelijk niet in dank afnemen als zij geluidsoverlast ervaren van uw airconditioning. De binnenunit van een moderne aircosysteem is een onopvallend en niet al te groot apparaat dat tegen het plafond of muur geplaatst wordt. In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de vormgeving en alleen de mobiel airco’s zijn grote en meestal opvallende apparaten die vrij veel geluid maken.

Wat moet er gebeuren voor een aircosysteem ?

Als u een aircosysteem in uw woning of kantoor laat aanleggen moet er wel een speciaal geisoleerd koperen leidingnetwerk aangelegd worden. De binnenunit moet gekoppeld worden aan de buitenunit en bij de
zogenaamde split- en multisplitsystemen moeten koelleidingen aangelegd worden voor de aan- en afvoer van het koelmiddel. De ervaring leert echter dat deze leidingen in de meeste gevallen uitstekend weggewerkt kunnen worden in de muur of het plafond. Het installeren van een aircosysteem is trouwens vakwerk dat alleen mag gebeuren door een STEK-erkende installateur die speciaal is opgeleid voor dit soort werk.

(Bron Clima direct )

Over airconditioning doen heel wat misverstanden de ronde. Tijd dus om deze even de wereld uit te helpen:

 1. Van een airco raak je verkouden of ziek.
  Je raakt niet verkouden van airconditioning maar door teveel luchtbeweging (tocht) en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. De luchtbeweging is daarom best homogeen, wat met de huidige installatie van de toestellen geen probleem meer is. Airco’s dragen bij tot de gezondheid door de verhoging van de luchtkwaliteit. Veel van de toestellen zijn tegenwoordig uitgerust met luchtreinigingfilters en andere speciale filters die bacteriën, virussen, pollen, rook en stof tegenhouden en opnemen.
 2. Een airco is lelijk en staat in de weg.
  Dat geldt eigenlijk al lang niet meer. Steeds meer modellen hebben een mooi design, zijn compact of vallen helemaal niet meer op in de ruimte. Het is ook mogelijk de toestellen perfect in te bouwen in het plafond of zelfs achter de wand.
 3. Voor een airco moet ik mijn hele woning openbreken.
  De dunne koelleidingen van bv. splitsystemen kunnen in de wanden of het plafond worden weggewerkt. Individuele systemen zijn makkelijk en snel te installeren. Er zijn tevens mobiele airconditioners verkrijgbaar die in verschillende ruimtes kunnen gebruikt worden.
 4. Een airco kun je alleen in de zomer gebruiken.
  Niets is minder waar. Airco’s kunnen ook lucht zuiveren, ontvochtigen en/of verversen. En ze kunnen trouwens niet enkel koelen, maar ook verwarmen. Heerlijk fris in de zomer, aangenaam warm tijdens de winter.
 5. Een airco is duur.
  Vandaag zijn er toestellen in alle geuren en kleuren en voor ieders budget: van mobiele airconditioners tot split units voor kleine en grotere ruimtes. Dankzij het verhoogde rendement (bv. beter prestatievermogen van het personeel in kantoren) haalt u de kosten voor de aankoop er zo uit.
 6. Een airco is in onze streken niet nodig.
  De voorbije zomers waren in België heet met piekdagen boven de 30°C. Bovendien is airco bijzonder nuttig in bepaalde ruimtes zoals computerlokalen of waar veel volk bijeen komt zoals dancings, … Een kleine extra investering in een warmtepomp, zorgt ervoor dat u niet alleen kan koelen maar ook de rest van het jaar kan verwarmen.
 7. Een airco maakt veel lawaai.
  De toestellen hebben een grote technologische vooruitgang gemaakt. De apparaten zijn vervaardigd volgens Europese comfortnormen: fluisterstil voor de kleinere vermogens zodat ze toepasbaar zijn in slaapkamer, bureel of leefruimte. Inbouwmodellen kunnen zelfs niet- hoorbaar worden geconcipieerd. Bij de split-systemen staat de buitenunit in voor het zware werk. De binnenunit conditioneert zo op een stille manier de binnenlucht.